Skip to main content

„Az offline és az online viselkedés ritkán azonos” – Interjú a gyűlölködő kommentek pszichológiájáról

Talán ön is kapott már közösségi oldala valamelyik bejegyzése alá gyűlölködő kommentet. De vajon miért esik jól egyeseknek az online térben kiadni a dühüket? Kiből és miért válik gyűlölködő véleményhuszár?
A kérdésekre S. Tóth Márta, life és business coach, NLP tréner, kommunikációs szakember segítségével próbáljuk megfejteni.

Mi motiválja az embereket a gyűlölködő kommentek írására?

Kétféle negatív kommentelő van: az egyik, aki frusztrált és a közösségi oldalakon éli ki az elfojtott érzelmeit, és ezeket kivetíti másokra. A másik, aki a mindennapi életben gyáva, konfliktuskerülő, és fél felvállalni szemtől szemben az érzéseit, gondolatait, ezért ezt a felületet választja a kibontakozásra. Sikernek könyveli el, ha megbánt más felhasználót.

A gyűlölködő kommentek többségében irigység, frusztráció és az elfojtott indulatok állhatnak, ugyanakkor megfigyelhető, hogy az alacsonyabb intelligenciával rendelkező illetve kevésbé művelt személyek hamarabb fognak gyűlölködő kommenteket írni a social média felületein.

Milyen tartalmak alatt várhatjuk legnagyobb valószínűséggel, hogy megjelennek alatta a negatív hozzászólások?

Idegesítő lehet a közösségi oldalakat olvasó számára, hogy sokszor illúziókat keltő fotók, sztorik vannak előtte, amelyek manipulatívak, hangulatrombolóak és illúziókeltők. A minőségi felhasználó minőségi tartalmat keres, amit ritkán talál meg. Ez sokszor okozhat csalódást. A közösségi oldalakon sok a hazugság, az illúzió, sokkal inkább egy álomképet mutat, mint valóságot. A kommentekben viszont már van a valóság, ami sokszor fájdalmas.

Mi játszódhat le egy gyűlölettel teli hozzászólás írójának fejében?

Nagyon sok felhasználó van a közösségi oldalakon, akik kifejezetten örömüket lelik abban, hogy kommentelhetnek, főleg negatívan. Ezek többnyire, mint korábban jeleztem, a frusztrációjukat próbálják kompenzálni, és figyelmet akarnak szerezni maguknak. Egy általuk elképzelt fontosságot látnak olyan szituációban, ahol az valójában nincs.

Olyan kommentelő is van, aki marketingre használja a hozzászólás lehetőségét, magára hívja a másik felhasználó kapcsolatainak figyelmét és ezt követően, új, meggazdagított kapcsolatrendszerre próbál szert tenni.

„Az offline és az online viselkedés ritkán azonos" - Interjú a gyűlölködő kommentek pszichológiájáról

Mennyire viselkedünk másképp online és offline?

Az offline és az online viselkedés ritkán azonos: a legtöbb felhasználó online térben bátrabb lesz, olyan gondolatokkal és érzésekkel, amelyeket offline nem merne felvállalni. Ők online olyan nem létező valóságot mutathatnak be, amelyről ábrándoznak, vagy csak a pozitív részeit mutatják be, sok fontos részletet kihagyva.

Mit tegyünk mi, ha gyűlölködő kommentet kapunk képünk, bejegyzésünk alá?

Figyelmen kívül kell hagyni, és csak akkor válaszoljunk, ha a hozzászóló illető fontos számunkra, vagy a személyiségi jogainkat sérti az, amit ír. Bármilyen más válasz provokáció lehet és további gyűlölködő kommenteket eredményezhet.

Ki fogjuk vajon nőni idővel ezt a viselkedést?

A social media platformok fejlődése nagyobb elszigetelődéshez fog vezetni, több frusztrációt fog létrehozni az emberekben, azaz több gyűlölködés lesz jelen, mint amennyi most van. Reménykedjünk, hogy az online tér fejlődésének, átalakulásának lesznek majd jó hozományai is.

Ha sikeresebben és boldogabban szeretnéd megélni a hétköznapjaid, kövesd Mártát FacebookonYoutube-on és Instagramon is!

Eredeti bejegyzés: www.velvet.hu

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching

Close Menu