Skip to main content

A düh egy olyan romboló erő, mint például a tűz. Képes lerombolni az otthonodat, a karrieredet és a magánéletedet is. Személy szerint, én nem szeretnék tüzet oltani sem a házamban sem pedig a kapcsolataimban. Bármilyen tűz – nem számít, hogy mekkora -, képes nem várt károkat okozni. Ezért a dühöt a legjobban úgy tudjuk kezelni, ha megelőzzük annak kialakulását.

A hagyományos dühkezelés arra épül, hogy hogyan kezeljük az érzéseinket és a viselkedésünket, ha a tűz már kialakult. Később, azt is megtanítják, hogyan azonosítsuk a szikrát, amely fellobbantotta a tüzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megoldottuk a dühvel kapcsolatos problémánkat, csak megtanultunk olyan ellensúlyozó stratégiákat, melyekkel elkerülhetjük, hogy dühbe guruljunk és megtanultuk kontrollálni magunkat, mielőtt a rombolás elkezdődne. Ilyenkor azonban a nyersanyag még mindig ott van körülöttünk és csak arra vár, hogy elégjen.

A dühmegelőzés arról szól, hogy megkeressük azokat a kiváltó okokat, amelyek felébresztik bennünk a harag szikráját. Nem csak megtanuljuk felismerni az okokat, de feloldjuk és meg is szüntetjük azokat a mintákat az elmében, amelyek ide vezetnek.

Az erők, melyek a harag mintáihoz vezetnek a hiedelmek, különös tekintettel a téves hiedelmekre. Ha egyszer sikerül tudatosítanod magadban a hamis hiedelmeidet, …. képzésünkön el tudsz sajátítani olyan praktikus gyakorlatokat, melyek lehetővé teszik számodra, hogy fel is oldd ezeket. Amennyiben megváltoztatod a téves hiedelmeket, többé nem lesz szükséged dühkezelésre. Nem lesz szükséged sem megelőzésre, sem kezelésre, hiszen a dühöd eltűnik.

Az érzelmi fájdalomra adott reakció

Az elméd képes dühöt és félelmet létrehozni, még akkor is, ha nem fenyeget Téged semmilyen fizikai veszély. Az érzelmi válaszmechanizmusod ugyanolyan könnyen generálhat haragot pusztán azáltal, hogy elképzel egy lehetséges forgatókönyvet egy adott eseménnyel kapcsolatban, amelyben érzelmileg fenyegetve érzed magad. Amikor az elméd határtalan képzelgésekbe kezd az érzelmi fájdalomról, a dühödnek sem tudsz határt szabni. A harag úgyis kialakulhat, hogy valós érzelmi fájdalom nem is társul hozzá. Ha csak elképzeled, hogy a jövőben érzelmileg sérülni fogsz, már azelőtt dühös leszel, hogy a való életben bármi történt volna.

Néha nem egyszerű megkülönböztetni a valódi fenyegetést a képzelgéstől, hiszen mindkettő megtörténhet akár ugyanabban az időben is.

Például valaki elédvág az autópályán és ezért neked úgy kell manőverezni az autóval, hogy ne okozz balesetet és testi sérülést. Ilyenkor létrejön egy természetes „harcolsz vagy elmenekülsz” reakció a benned, amely megalkotja a félelem és a düh kombinációját.

Akárhogy is, a képzeleted képes átvenni feletted az irányítást és létrehozni a lehető legrosszabb végkifejletet. Elkezdesz azon gondolkodni, hogy az autóban te vagy valaki más megsérülhetett, vagy akár meg is halhatott volna. Talán régi emlékeket is felidézel, amelyek hasonlóak voltak ehhez, kivetíted őket az elmédben és még több érzelmi töltetetsz adsz a dolognak. Miután a valós fenyegetés már elmúlik, az elméd tovább gyártja a képzeletedben a forgatókönyveket.  Ezután az érzéseid is válaszolnak ezekre a forgatókönyvekre.

Még aznap később is, amikor visszaidézed a történteket, az érzéseid a képzeletedben lévő verzióra válaszolnak. Az érzelmi válaszreakcióidnak ilyenkor már nincsen valós alapja. Az érzelmek ezen természetes reakciója miatt , a képzelet olyannyira felfokozhatja a félelmet és a haragot, hogy többé már nem tudod irányítani ezeket. Mindazonáltal, a félelem és a harag ilyen esetben teljesen természetes válaszreakciója az elképzelt forgatókönyvnek. A gond ott kezdődik, hogy ezeknek a forgatókönyveknek semmi és senki nem szab határt és nem kontrollálja őket, valamint valóságalapjuk sincs.

A harag kezelése

A megelőzés kulcsa a hamis hiedelmek és az érzelmek gyökerének megtalálása. A hiedelmek az elme elemi részét alkotják, meghatározzák gondolkodásunkat és értelmezésünket a világ dolgairól. A hamis hiedelmek más tényezőkkel párosítva – mint például a nézőpont – romboló érzelmi reakciókat képesek létrehozni.

A harag két legfőbb összetevője a félelem és annak észlelése, hogy helytelenül, vagy erőszakosan bánnak velünk. Gyakran ezeknek a kombinációja okozza a dühöt. A hamis hiedelmek mindkét fenti oknak a részesei. Gyakran a képzeletbeli forgatókönyvek vezetnek a félelemhez és a sérülés nem valós. Mindez megtörténthet azonban a tudatalatti szintjén is.

A düh egy természetes „harcolj vagy menekülj” válaszreakció a valós fenyegetésre. Érzelmeink azonban pontosan ugyanígy reagálnak egy elképzelt jelenetre is. Ha a félelem csak a képzeletünkben van jelen, az érzelmi válasz ugyanolyan, mintha a valóságra reagálna. Ez teszi a harag megjelenését irracionálissá az ilyen helyzetekben.

Elménk képes haragot és félelmet létrehozni kizárólag képzeletbeli történések által is. Ezt nevezhetjük a hamis hitrendszer kivetülésének is. Ha elképzeljük, hogy valaki elárul vagy visszagondulunk valakire, aki erőszakosan bánt velünk (akár fizikailag akár lelkileg), érzelmeinkre ez ugyanúgy hat mintha a valóságban történne. Egy új nézőpont elfogadása hatalmas segítség lehet abban, hogy megváltoztassuk a folyamat dinamikáját.

A nézőpont megváltoztatásának képessége, csak egy a rengeteg nagyszerű dolog közül, amelyet megtanulhatsz Life Coach és NLP képzésükön.

Life és Business Coach Képzés – Lineo International Consulting, Coaching, NLP and Mediation International Academy By S. Toth Marta

NLP Képzés

Nemzetközi Akkreditált NLP Practitioner

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Lineo Mediácio Iroda budapest Hungary - S Toth Marta Okleveles és akkreditált mediátor

Mi a mediáció?

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching

Close Menu