Skip to main content

Hogyan válasszunk értéket adó coach képzést?

Bizonyára Te is észrevetted, hogy gombaszerűen nőnek a coach képzések. Szegény fejed, azt sem tudod melyiket válaszd, mindegyik sokat ígér, egyre jobb a marketingjük, sokukat egyformának látod, hisz a honlap és a tematika másolásánál többre nem voltak képesek. Képzeld el, mennyire kaotikus a helyzet: nemrég olvastam, hogy az egyik frissen indult képző intézet tulajdonosa egyik nap még hallgatója volt a coach képzésnek, még a vizsgája eredményét sem tudta, a következő napon pedig szó szerint, már saját iskolát indított, kiírva a “végzettségeit”. Mindezt nulla gyakorlati idővel, nulla szakmai ismerettel és legfőképp nulla megtapasztalt tanulságokkal. Könnyű neki és hozzá hasonlóknak, hiszen Magyarországon semmilyen szabályozó törvény vagy rendszer nincs arra vonatkozólaga, hogy ki lehet coach, ki működtethet iskolát vagy ki nem. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy tudd, merre és hogyan indulj, ha coach iskolát és képzést keresel magadnak.

Mire figyelj, ha coach iskolát keresel:

1. Nézd meg, mióta működik, kik és főleg mióta tanítanak ott és hogy a marketingben szereplő információk ellenőrizhetők-e, vissza tudod-e követni a cég és a sikerek történetét. Tudok iskolákat, melyek tulajdonosai, oktatói már a coach vizsgát megelőzően működteték az iskolát és nem rendelkeznek semmilyen szakmai ismerettel, háttérrel. Life illetve business coachnak és néhol trénernek is hívják magukat, úgy, hogy ezeken a területeken hányzik a titulushoz tartozó szakmai végzettségük és gyakorlatuk. Tudok olyan jó marketinggel rendelkező iskoláról, amelynek ha a tulajdonosát Linkedin-en vagy Facebokon leellenőrzöd, látod, hogy korábban gázszerelő volt és nincs coach végzettsége, de már iskolát működtet coach és tréner minőségben.

2. Nézz utána, mit mondanak azok a hallgatók, akik ott végeztek. Keress pozitív és negatív véleményeket. Az utóbbi azért fontos, mert csak egy nézőpontot tükröz és lehet, hogy az illető rossz önismerettel rendelkezik. Ebből látod, hogy az iskola igényes. Ha nem azt olvasod, hogy az önsimeret egy nehéz út, felejsd el, hisz ez az állítás nem valós. Tehát lehet elégedetlen hallgató, hisz az önismeretre nem mindenki reagál pozitívan.

3. Kérj referencia elérhetőséget, lásd, milyen változosokon mentek keresztül a hallgatók a képzések ideje alatt. Keress referenciát tükröző videókat, ne bízz csak a fotókban.

4. Nézd meg, mennyire könnyen adnak tanúsítványt, kérdezz utána, milyen könnyű vagy nehéz a bejutás a képzésre, illetve milyen a vizsga. Ez utóbbi mérvadó, hisz az igazi coach iskola nem csak pénzért tanít, hanem komoly felelősséget vállal abban, milyen segítséget fog tudni adni a nála végzett hallgató leendő ügyfeleinek és hogy ki lesz a konkurenciája a piacon.

5. Egy magára valamit adó iskolának fontos, hogy ne futószalagon gyártson coachokat, hanem komoly szakmai hátteret és felelősséget tanítson a hallgatóknak, ezért vállalja azt, hogy szelektál és nem mindenkinek adja meg az esélyt a tanulásra, csak és kizárólag azoknak, akik igazán elhivatottak és azoknak, akikből pontosan tudja, mert személyesen felmérte), hogy kiváló szakemberek lesznek.

6. Légy igényes magaddal szemben és vállald azt a fajta versenyt, hogy egy kiváló coach képzésre a bejutás olyan nehéz, mint az egyetemre. Ha ilyennel találkozol, biztosan jó úton jársz. Mérettesd meg magad.

7. Nézd meg az ott tanítók szakmai hátterét, múltját és tapasztalatait, illetve azt, hogy milyen referenciákkal rendelkeznek külön-külön is. Ne higgy a szemednek, használd a füled és akarj személyes impulzusokat is megtapasztalni mielőtt döntesz.

8. Szánj időt a keresére, mert a szakmaiságodról van szó, arról a megélhetésről és tudásról, amelyek nélkül nehezen fogsz érvényésülni kezdő coachként.

9. Járj utána, hogy van-e az iskolának nemzetközi szövetségbeli szakmai tagsága.

10. Akkreditációt ne keress, mert Magyarországon 2013-ban megszűnt az akkreditációs rendszer, ezért is van ma ez a kaotikus helyzet a piacon. Ha kíváncsi vagy a részletekre, nézz utána a törvénynek.

11. Tudd, hogy egy igazi coachnak vagy más szakmai képzésen tanítónak fontos a folyamatos önfejlesztés. Nézz utána, hogy rendelkeznek-e ilyennel és ez publikus és követhető-e a honlapon vagy másutt.

12. Kérj bátran bizonyítékokat arra vonatkozólag, hogy mikor végzett és mennyi ledolgozott- bizonyított óraszámuk van az oktatóknak.

13. Egy önmagára adó iskola nem rest kitenni a honlapjára a tanárok és a tulajdonosok tanusítványait, végzettségeit, önéletrajzait és a folyamatos tanulásukról szóló információkat.

14. Úgy keress iskolát, hogy a tematika és a tanításhoz szükséges irodalom is publikus legyen.

15. Vigyázz a nyílt napokkal, nem tükrözik teljesen a 120 óra képzés menetét, hangulatát. Tudd, hogy ez csak egy reklámfogás, akárcsak a különböző termékismertetők egy áruházban.

16. Kérj személyes találkozót az iskola vezetőjétől, lásd, milyen a környezet, az iroda és hogy ez összhangban van-e azzal, amit hirdetnek magukról.

17. Ismerek iskolát, ahol huszonéves a szakmai vezető, ezért nézd meg, hogy a tulajdonos, az oktató rendelkezik-e elegendő szakmai tudással, átláthatóssággal.

18. Légy óvatos, ha azt látod, hogy túl olcsó egy képzés, vagy ha kevesebb idő alatt ígérnek komoly szakmai ismereteket, mint 120 óra. Hisz még ez az időtartam is kevés ahhoz, hogy igazán jó coach légy.

19. Ne hidd, hogy egy intenzív képzésen át tudod gondolni az egyik nap tanultakat, mert időre van szükséged, hogy az információt feldolgozd, leülepedjen, majd újabb kérdésekkel haladj az ismeretekben. Időre van szükséged, hogy coachként megértsd a szakmát és a helyes viselkedést.

20. Egy magára valamit is adó iskola rendelkezik jótékonysági háttérrel is (nem feltétlenül publikus CSR-ként), amely az olyan karitativ tevékenységet jelenti, melyet egy személyes beszélgetés alkalmával fedezel fel.

21. Amikor felkeresel egy iskolát, készülj sok kérdéssel. Lásd hogyan válaszolnak és aztán gondolkodj el, hogy valóban ez kell-e Neked, vagy inkább tovább keresel.

22. Bátran kérdezz rá, hogy ha beszélnél volt tanulókkal, hol tudod ezt megtenni.

23. Nézd meg, ki a szakmai vezetője az iskolának, milyen utat járt be és mit tud felmutatni emberként-, és szakemberként. Hiteles-e a mindennapokban, rendben van-e az élete, hiszen hogyan oktathat Téged, ha ő maga nincs rendben.

24. Ne feledd, a coach szakma olyan mint a szívsebészet, sok felelősséggel és komolysággal jár.

Javaslom, szánj időt a keresésre és megtalálod, amit szeretnél. Mentort keress, akinek a mintájára szükséged van. Példát kövess és ezt keresd meg. Rólad van szó és Te a legjobbat érdemled. Én így tettem és megtaláltam S.Tóth Márta Lineo akadémiáját, aminek mindmáig örülök. Egy olyan valakit ismertem meg Benne, akinek sok változást és sikert köszönhetek az életemben és nem csak egy tanár vagy mentor volt a számomra hanem egy példakép.

Rakonczay Péter, mérnök, business coach

Life Coach Képzés

Miért jobb az idei nyári képzés bármely másiknál?

A JÚLIUSI képzésünk egy Exkluzív lehetőség, melynek keretén belül lehetőséget biztosítunk számos akvárium és vendég coachingra, valamint minden résztvevő kap egy

2 X 7 NAPOS, PLUSZ COACHING KÉPZÉST INGYEN!

Business Coach Képzés

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Lineo Mediácio Iroda budapest Hungary - S Toth Marta Okleveles és akkreditált mediátor

Mi a mediáció?

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching

Close Menu