Skip to main content

Kommunikáció a kapcsolatainkban

Köztudott, hogy a jó kommunikáció könnyebbé teszi az életet. Ha a kommunikáció megfelelő, akkor mindkét fél érzi, hogy fontos, tisztelve és szeretve van.

A sikeres kapcsolatok kulcsa a kommunikáció. A párkapcsolattól kezdve a szakmai kapcsolatokon át a szülő-gyerek kapcsolatig. Az egyénnek fontos, hogy képes legyen megtanulni hogyan kommunikáljon a környezetével.

Miért fontos a kommunikáció? A jó kommunikáció növelni tudja és növelni fogja az elégedettséget az életedben, míg a rossz kommunikáció csökkenteni mindezt. Tehát hogyan?

Mindenkinek van mondanivalója és mindannyian  azt kívánjuk, hogy ez összhangban legyen az igényeinkkel, vágyainkkal, gondolatainkkal és az érzéseinkkel, valamint hogy ezt úgy tudjuk használni, hogy az szerelmünk, munkatársunk, gyermekünk, barátaink, és szeretteink javára is váljon. Gondolataink megosztása másokkal megengedi nekünk, hogy  kifejezzük érzéseinket, ezáltal csökkentsük a stresszt; illetve fontos még azért, hogy építeni, erősíteni és biztosabbá tudjuk tenni a kapcsolatainkat. Ami még ennél is fontosabb, hogy ha jól kommunikálsz, akkor jobban fognak kedvelni és tisztelni a körülötted élők.

A kommunikáció mindig fontos, de különösen akkor, amikor konfliktusban van részed vagy stresszben élsz. Megelőzheti a meg nem értettséget, ami nem kívánt vitákhoz vezet. Olyan időket élünk, amikor személyes érzéseink és előítéleteink nagyon nyilvánvalóan jelennek meg és amit mondunk, az gyakran az érzéseinket tükrözi. Ez sebezhetővé tesz és korlátozza az önmagunkba vetett hitünket. Ha jól kommunikálsz, az a segítségedre lesz a konfliktusaid megoldásában.

Hallgatás: Figyelj arra, amit mondanak neked. Értékeld azt, amit neked mondanak, így fejezik ki az emberek, hogy mit szeretnének. Ne próbáld túlgondolni, vagy mást jelentést adni annak, amit mások mondanak. Ismételd meg más szavakkal, amit hallottál, hogy kiderüljön ugyan arról beszéltek-e.

Figyelem: Amikor valaki beszél hozzád, tiszteld meg a teljes figyelmeddel. Néha nagy a kísértés, hogy megoszd figyelmedet a partnered és a tv/munka/ vagy egyéb más tevékenység között. Olykor még csábítóbb lehet túlharsogni azt akivel beszélsz. Ez azonban fájdalmas lehet a partnered számára és úgy érezheti ő nem fontos a számodra.

Testbeszéd: Egy kép többet mond minden szónál, ahogy a testbeszéd is. Mit mond a testbeszéded? Testbeszéddel kimutathatod mi zajlik benned, például: zaklatottság, unalom, szeretet, érdektelenség stb. A legjobb az, amikor a mondandód összhangban van a testbeszédeddel.

Legyél egyértelmű és tömör: Gyakran megesik velünk, hogy kódokban beszélünk (ez leginkább a hölgyekre jellemző) és azt akarjuk, hogy a szeretteink kitalálják mit is szeretnénk. Gyakran mondunk valamit azt remélve, hogy mást fognak érteni alatta. Természetesen ez zavarodottsághoz, harchoz, frusztrációhoz és csalódottsághoz vezet. Legyél őszinte és egyértelmű amikor kommunikálsz.

Gondolkodj előre: Legtöbbünk (hacsak nem mindenki) emlékszik olyan esetre, amikor megbánta, ami kicsúszott a száján. A szavak hatalmas erővel bírnak és nagy sebet is tudnak ejteni. Amikor beszélgetsz maradj a pillanatban és gondold végig a szavaid hogyan fognak hatni és ez hogyan befolyásolja kapcsolataidat. Emlékezz: ha egyszer kimondtál valamit, azt már sosem tudod meg nem történtté tenni.

A szükség, hogy igazunk legyen: Nagyszerű érzés amikor nekünk van igazunk, viszont olyan nincs, hogy mindig igazunk van. A legtöbb beszélgetésnek semmi köze ahhoz, hogy kinek van igaza, mert minden a megértésről és az elfogadásról szól. Ha van jó és rossz, akkor az a fontos, hogy mindkét fél felelősséget vállaljon a saját hibáiért. Ne vitázz azon kinek a hibája nagyobb, ostobább vagy rosszabb. Koncentrálj arra, hogyan oldjátok meg a problémát együtt, kéz a kézben és ne arra, hogy kinek van igaza.

Ha úgy érzed szívesen javítanál a kommunikációdon, vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot még ma!

S. Toth Marta – Coach, NLP Tréner, Mediátor, Mentor
+36 70 394 5336 | office@coaching-nlp.hu

Life és Business Coach Képzés – Lineo International Consulting, Coaching, NLP and Mediation International Academy By S. Toth Marta

ICF Alapú Life Coach Képzés

+ Konfliktuskezelés és NLP

Life és Business Coach Képzés – Lineo International Consulting, Coaching, NLP and Mediation International Academy By S. Toth Marta

NLP Képzés

Nemzetközi Akkreditált NLP Practitioner

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Lineo Mediácio Iroda budapest Hungary - S Toth Marta Okleveles és akkreditált mediátor

Mi a mediáció?

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching

Close Menu