Skip to main content

10 fontos útmutatás, ha coach akarsz lenni

By 2020-06-15January 11th, 2023Publikációk, rendezvények, média

Ha coach akarsz lenni, tudnod kell, hogy jelenleg nagyon homályos a törvényi helyzet a szakmával kapcsolatosan és a piacon kialakult vélemények, párbeszédek. Pár dolog azonban  jelen pillanatban biztos:

  1. “Jelenleg coaching tevékenység végzéséhez nincsenek a jogszabályokban megfogalmazott kritériumok, ezért mindenki sajnos azt csinál, amit akar, ezzel megnehezítve azok életét akik minőséget keresnek.
  2. Van hivatalos KSH állásfoglalás arra nézve, hogy a coachingot melyik TEÁOR számon kell számlázni, tehát lehet a számlára coachingot írni, illetve coachingra szerződni: vállalkozások részére végzett (business) coaching: 7022 – Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, magánszemélyek részére végzett (life) coaching: 8690 – Egyéb humán egészségügyi ellátás.
  3. A kuruzsló törvénytől nem kell félned, ha betartod a szabályokat, nem terápiázol, nem mész át olyan területre, ami nem coaching és betartod azt, hogy az ügyfeled által kitűzött cél megoldása max. 3-4 alkalom, betartod a coaching alappillérjeit, elveit és megfelelsz az elvárt szakmai kompetenciáknak, felkészült vagy és hiteles.
  4. Bármely egyetemre jelentkeznél egy meghirdetett coach képzésre, ne feledd, hogy az MA a BA-ra épül, a szakirányú továbbképzés egy posztgraduális képzési forma, amely nem jelent magasabb végzettségi szintet, ha csak nem rendelkezel már egy felsőfokú végzettséggel, mert akkor, a korábbi végzettségi szint megmarad az új diplomával, azaz BA szint után végezve, az MKKR szerint 6-os, MA után 7-es szintű végzettséget jelent. Ezek nélkül minden képzés azonos szintet jelent papír formában, tudásban azonban nem. Nézz jól körül, hogy hol milyen tudásra tehetsz szert. MA szintű coach képzés még nincs Magyarországon tehát most még papíron mindenki egyforma szinten van a coach tevékenység végzése szempontjából.
  5. A felnőttképzési intézményi nyilvántartási számmal rendelkező oktatások még mindig ugyanazt a szintet jelentik, mint a szakirányú továbbképzések, azonban a szakirányú továbbképzésekkel ellentétben nem adnak államilag elismert, vagy államilag el nem ismert szakképzettséget, végzettséget. A felnőttképzési intézményi nyilvántartási számmal rendelkező cégekben megrendezésre kerülő képzéseken ugyanolyan nagyszerű coachok tanítanak, mint az egyetemi továbbképzéseken.”
  6. Magyarországon nagy vonalakban, minden coach oktató cég vagy egyetem kb. ugyanazt a tematikát használja, mint oktatási alap, a különbség a plusszokban és az oktatók személyiségében van. Keresd, hogy Neked mi a leginkább megfelelő. Ne hagyd, hogy a látszat illuziót keltsen benned, járj utána, kérdezz, személyesen találkozz a cégek képviselőivel. Ezek egyébként is már az első lépések az úton, amelyet ha jól jársz be, már a coaching mezejére léptél. Hallgass a szívedre, arra, mit súg a belső hangod, szánj időt az új szakmád megismerésére és válasz mentort, tanár vagy oktató helyett.
  7. Tedd fel a kérdést magadnak, kinek és miért jó, ha homályos, zavaros helyzeteket kommunikál a szakmáról, ki és hogyan akar Téged befolyásolni, miért lesz az Neked jó. Tedd fel a kérdést a hogyanokról és milyen értékeket szeretnél látni egy képző intézmény képviselőjénél, az oktatóknál vagy magában a képző intézménynél.
  8. Keresd a tiszta kommunikációt és a változásod lehetőségét az úton, ami vár rád, hisz Te is coachként ezt fogod tenni és képviselni az ügyfeleidnél. Keresd a komfortzónán kívúli helyzetek ígéretét, mert az válik hasznodra és nem a kényelem. A változás lehet gyors és könnyű.
  9. Figyeld, versenyben vagy-e másokkal, van-e felvételi a képző intézménynél vagy csak a pénzszerzés és a gyártószalagon való papírgyártás eszköze vagy. Válaszd azt, ahol már első perctől jó a mérce, szakmailag tudsz növekedni és ahol mentorra találsz, ha igényed van rá.

Láss, hallgass, érezz, haladj a szíved után.

Nálad a Siker Kulcsa Önismereti Képzés Life EGÉSZSÉGÜGYI Business Coaching és NKP Képzés Lineo International Consulting S Toth Marta www.coaching-nlp.hu

Lineo Coach Képzés

+ Konfliktuskezelés és NLP

Life és Business Coach Képzés – Lineo International Consulting, Coaching, NLP and Mediation International Academy By S. Toth Marta

Lineo NLP Képzés

Nemzetközi Akkreditált

Close Menu