Skip to main content

Párkapcsolati Coaching

By 2016-02-22August 22nd, 2022Publikációk, rendezvények, média

Egyre több szerelmespár fordul párkapcsolati coach-hoz problémáik megoldásáért. Hogy mit is jelent pontosan a párkapcsolati coaching, és hogyan is működik S. Tóth Mártától, okleveles Life & Business Coach-tól tudjuk meg.

– Mit jelent pontosan a párkapcsolati coaching?

– Egy segítő folyamat, amely a pároknak abban segít, hogy a saját kérdéseikre, elakadásaira megkapják a választ, a megoldást. A párkapcsolati coaching egy közös munka a felekkel, amelyben a coach segítő szerepe rendkívül fontos, hiszen a megfelelő módon feltett kérdésekkel segíti a szerelmeseket abban, hogy tisztázzák érzéseiket, gondolataikat, javítsák a kommunikációkat, és főleg ennek a megértését. A közös munka során az ügyfelek új utakat és megoldásokat találnak. A válasz mindig bennük van, a coach mindössze abban segít, hogy ez felszínre kerüljön.

– Mennyiben tér el egy pszichológus által tartott párterápiától?

– Nagy az eltérés, hiszen a párterápia során a múlt sérelmeivel foglalkoznak, a problémák forrásával, és ennek a feldolgozásával. A terápia több hónapig, évig tarthat, míg a coaching 3-4 alkalom után megoldja a jövőt, a jelenből kiindulva. A múlttal csak akkor foglalkozik, ha nagyon szükséges, de nem tép fel sebeket a mélyről. A jelenre és a jövőre koncentrál.

– Mennyire népszerű a coachingnak ez a műfaja?

– Egyre inkább közkedveltté válik. Az egyetlen hátránya az, hogy mivel nagyon sok a nem megfelelően felkészült iskola, könnyedén válhat bárki coach-csá. Államilag nincsenek még szabályozva a szakma iránti elvárások, etikai működések, ellenőrzések.

– Tapasztalható valamilyen változás az érdeklődők számában Valentin-nap közeledtével?

– Nem feltétlenül a Valentin-nap közeledte, inkább a tavasz érkezése hozza elő az ügyfelekben a változás, a tisztázás vágyát. A rendrakás szinte ösztönös ebben az időszakban, lelki vonatkozásban is.

– Mely korosztálynak van rá leginkább igénye?

– A párkapcsolati coaching esetén egyforma arányban keresnek meg férfiak és a nők, amit nagyszerűnek tartok. Nincs egy olyan szűk korcsoport, amelynek kifejezetten igénye lenne a szolgáltatásra, 23-72 év között fordultak már meg nálam.

– Melyek a leggyakoribb párkapcsolati problémák, melyekkel felkeresik a coach-ot?

– Az egyik fél gyorsabban halad a személyes fejlődés útján, a másik lemarad, vagy nem akarja követni a párját. Gyakori probléma a túlvállalás, a munkamánia, az oda nem figyelés, a rossz kommunikáció és a különböző szeretetnyelv, illetve ennek a meg nem értése.

– Mi rájuk a megoldás?

– A párbeszéd, a tisztázás, a helyes kommunikáció bevezetése, az odafigyelés gyakorlása, a másik meghallgatása. Meg nem értés esetén a megfelelő kérdezéstechnika alkalmazása és a konfrontáció nagyon fontos.

– Mi a hosszú párkapcsolat titka a coach szerint?

– A nyílt párbeszéd/kommunikáció, a kölcsönös odafigyelés, a megértést akarni és kimutatni, az alázat és a hála egymás iránt.

– Mire érdemes ügyelni Valentin-nap közeledtével a pároknak?

– Arra, hogy ne ünnepként kezeljük, hanem csak egy emlékeztetés legyen az összes többi napra, amelyekből ugyanúgy ünnepet tudnánk csinálni.

– Mit tegyenek az egyedülállóak Valentin-napon, hogy enyhítsék a magányosság érzésüket?

– Ünnepeljék meg a Valentin-napot egy képzeletbeli férfival, gondolják oda, érezzék ott és higgyenek benne, hogy megérkezik hamarosan, de legfőképp higgyenek saját magukban.

S. Toth Marta – Okleveles Life & Business Coach (ICF), NLP Tréner, Személyes fejlődési programok trénere (Meta International by John Grinder and Frank Pucelik), Master Hypnosis & Time Line Therapy Practitioner, Okleveles és akkreditált mediátor, Motivációs előadó

2016.02.13 We Magazine!

 

Posztgraduális Képzéseink

Life Coach, Business Coach

Close Menu