A párkapcsolati mediáció

Rohanó, felgyorsult világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra, mely konfliktusok forrásává válhat, kikezdve a legerősebb párkapcsolatokat is. A professzionális közvetítés diszkrét és biztonságos keretei között, valós érdekeiket szem előtt tartva rendezhetik a párok elromlott kapcsolataikat, konfliktusaikat. Amennyiben elkerülhetetlennek látják a válást, a mediáció célja annak békés biztosítása, illetőleg a később is szükséges együttműködés fenntartása (pl. gyermekeik érdekében).

A párkapcsolati mediáció bármely párkapcsolati krízisben alkalmazható, legyen az szülőtársi-, házastársi-, vagy akár a szülő és gyermeke közötti rossz viszony, melyben a konfliktusok állandósulnak, esetleg fokozódnak, illetőleg, úgy érzik kapcsolatuk javításra vagy megmentésre szorul, és megvan a szándék arra vonatkozólag, hogy párkapcsolati elakadásukat gyorsan, költségtakarékosan, békésen oldják meg.

Párkapcsolati mediációra akkor kerül sor, amikor a kapcsolatban komoly konfliktusok merülnek fel, és a felek úgy gondolják, hogy külső segítséggel gyorsabban, könnyebben túl juthatnak a krízisen. Ebben a fázisban még sok esetben megmenthető a kapcsolat, elkerülhető a szétválás.

Ennek lényege a problémák feltárása, őszinte, nyílt szembenézés az okokkal, és remény, valamint közös akarat a megoldás keresésére.

A mediáció főbb elemeinek szem előtt tartásával megvalósul:
> az egyezkedést segítő technikák alkalmazása,
> a probléma megfogalmazása,
> az álláspontok közelítése,
> az egyezkedés folyamatának lépésekre bontása,
> az empatikus kommunikáció fejlesztése,
> alternatív megoldások keresése,
> közös cél kialakítása,
> a beszűkülés, bizalmatlanság, merev attitűdök kialakulásának megakadályozása.

Sok esetben a kommunikáció hiánya, vagy annak hibás volta okozza a konfliktusokat. Ilyenkor a mediátor segítségévelfeldolgozzuk, átkeretezzük a múltbéli sérelmeket, megkeressük és megértjük az okait. Megtanítjuk a párokat helyesen kommunikálni az érzéseikről. Ezután közös stratégiát dolgozunk ki az érintett felekkel egyetértésben a kapcsolatuk jövőjérevonatkozóan.

Amennyiben mégis szétválásra, szakításra kerül sor, azt kulturáltan, békésen teszik meg a felek.

A párkapcsolati mediáció egyéni beszélgetések keretében történik, és mediációs üléssel zárul, ahol közös megegyezés születik a pár jövőjéről.

Válási mediáció

Amikor menthetetlen egy házasság, és a felek nyitottak a kulturált, békés válásra, a válási mediáció a megoldás számukra. Felelős felnőttként és szülőként olyan válás mellett döntenek, amelyik nem teszi tönkre érzelmileg és anyagilag a másik felet.

A gyerekek érdekeit, szempontjait is maximálisan figyelembe kell venni, és őket nem a bosszúállás eszközként felhasználni a legfontosabb dolog a válás során és a válás után.

Hogyan segít a válási mediáció?

Válás esetén mindenképp sérülnek a felek, de nem mindegy mennyire. Próbáljuk ezt a minimumra csökkenteni, és a felszabaduló energiákat a jövő felé fordítani. A mediáció során az addigi értékek felidézésével és megőrzésével egészen más fénybe kerül a kapcsolat, a válás lebonyolítása és a válás utáni időszak megélése barátságosabban és könnyebben zajlik.

A mediáció segít az érzelmi veszteségek feldolgozásában, tanulságokkal szolgál, hogy a későbbi kapcsolatokban a felek ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, és lehetőleg ne egy újabb válás legyen a vége.

A mediációs tárgyalásokon a felek teljes titoktartás mellett rendezhetik vagyoni ügyeiket, megegyeznek a gyermekek elhelyezésében, a jövőbeni kapcsolattartásban.

A mediáció révén elkerülhető, hogy a bíróságon kínos kérdésekkel szembesüljenek a felek a válás során. Nem kell “kiteregetni a szennyest”, megalázni a másik felet. A bontóper max. két tárgyaláson megtörténik.

Hogyan zajlik a válás a mediátor segítségével?

A válási mediáció egyéni beszélgetésekkel kezdődik, majd egy közös mediációs üléssel zárul, ahol elkészítjük a Mediációs Megállapodást, amely tartalmazza a felek megállapodását az összes érintett kérdésről. Így a válás tulajdonképpen az előzetes megegyezés alapján történik, a bíróság dolga is könnyebb, a folyamat pedig gyorsabb.

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Lineo Mediácio Iroda budapest Hungary - S Toth Marta Okleveles és akkreditált mediátor

Mi a mediáció?

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching