Skip to main content

A gondolatok ereje – Így gyomláld a negatívat, és gondozd a pozitívat

S. Tóth Márta, life & business coach, NLP tréner, újságíró, kommunikációs szakember cikkéből kiderül, hogyan szűrhetjük ki a negatív gondolatokat, és koncentrálhatunk a pozitív gondolatok ápolására.

Becslések szerint az emberi agy naponta átlagosan 72 000 gondolatot generál. Mivel a tanulmányok azt mutatják, hogy gondolataink többsége negatív, fontos, hogy kapcsolatba lépjünk és elismerjük gondolatainkat a rossz (negatív) kiszűrése és a jó (pozitív) ápolása érdekében. Fontos megérteni azt is, hogy a negatív, félelemen alapuló gondolatok hiányt okoznak; és a pozitív, (élet)szerelmen alapuló gondolatok bőséget teremtenek.

Csak képzeld el: 72 000 gondolat naponta! Bár nincs hozzáférésünk egy könnyen elforgatható gombhoz, amely varázslatosan megállítja a gondolataink áramlását, mégis a következő lehetőség kéznél van: képesek vagyunk felismerni a gondolatainkat mint hatalmas, kreatív erőt, amely felelős azért, ahogyan megnyilvánulunk és átélünk az életünkben. És ezzel a tudatossággal gondolatainkat felhasználva boldogsággal, egészséggel, békével, jóléttel és céllal teli életet teremthetünk.

Hinni egy gondolatban…

Ha hiszünk egy gondolatban, akkor ezt a gondolatot alapként vesszük és továbbfejlesztjük, ami ÉRZÉST (érzelmet) generál. Ezt fontos tudnunk, mert az érzéseink vezérelnek minden cselekedetet, és az életünk a cselekedeteink eredményeként jelenik meg. Másképpen: Van egy gondolatunk. Érezzük. Ezután cselekszünk és (ki)használjuk a cselekedeteink eredményét vagy következményeit. Látod, hogyan kezdődik az egész egy gondolattal? Ez az élet alaptörvénye – ok és okozat – minden cselekvésnek van egy reakciója. Minden gondolatnak van egy eredménye.

“Összegezve: csak Te vagy felelős azért, ami Veled történik. A jó hír az, hogy mindez a fejünkben kezdődik, egy gondolattal, és erőnk van arra, hogy irányítsuk az elménket és ezzel alkossunk.”

Life & Business Coach Képzés + Konfliktuskezelés és NLP

A negatív gondolatok hatása

Azok a gondolatok, amelyeket gondolatainkban újra és újra hallunk (még akkor is, ha nem igazak), hiedelmekké válnak, hacsak nem utasítjuk el őket vagy keretezzük át – mert mindkét lehetőség adott.

“Természetes, hogy negatív, félelmen alapuló gondolatokat gondolunk, de amikor megengedjük, hogy elménk tartósítsa ezeket a gondolatokat, akkor hitté válnak. Aztán idővel azon kapjuk magunkat, hogy bezárunk az elménk előtt mindent, ami nem felel meg a hitrendszerünknek.”

Tegyük fel, hogy egy olyan gondolat tér vissza időről időre, mint például: az élet nehéz, és soha semmi nem megy nekem. „Az élet nehéz” gondolat, mint egy program, könyörtelenül folyik az elmédben egész nap – minden nap és azon kapod magad, hogy számodra az élet csupa megpróbáltatásokkal lesz teli. Mivel ezt a gondolatot a gyomlálás helyett táplálták, most megalkotott egy hitrendszert, miszerint az élet nehéz, és soha semmi sem megy neked. Azok az eredmények, amelyeket életedben látsz, tükrözik a meggyőződésedet, és az élet valóban nehéz lesz, semmi sem fog jól menni. Ez az ok és okozat törvénye. Még akkor is, ha jó dolgok jönnek az utadba, nehéz lesz észrevenni őket, mert az elméd minden más előtt el van zárva, csak az élet nehéz.

A pozitív gondolatok hatása

Ellenben, ha kapcsolatban állsz és tudatában vagy a gondolataidnak, és az élet gondolata nehéz kúszik az elmédbe (ami időnként mindannyiunk számára természetes); elutasítja ezt a félelmen alapuló gondolatot, és helyettesíti azt egy pozitív, szereteten alapuló gondolattal, például az élet csodálatos kaland. Az elme nem ítéli meg a gondolatainkat, egyszerűen elfogadja őket. Ha az, amit hall, lát és olvas, mindig negatív, az elme ezt elfogadja.

Ezek a félelmen alapuló gondolatok pusztító, negatív érzelmeket keltenek. Szorongást, csüggedést, kétkedést és tehetetlenséget éreznek bennünk. És ha a félelmen alapuló gondolatok és érzelmek alapján cselekszünk, az minden egyes alkalommal nem kívánt eredményeket hoz.

A szerelmen alapuló gondolatok felhatalmazó, pozitív érzelmeket keltenek. Magabiztosnak, motiváltnak, lelkesnek és bőségesnek érezzük magunkat. Amikor ezeken a szereteten alapuló gondolatok és érzelmek alapján cselekszünk, látni fogjuk, hogy varázslat körülöttünk zajlik. Ezeknek a gondolatoknak a táplálása és azokra való kiterjesztés biztos út a leglátványosabb elképzelésed megvalósításához! Erősségünk abból adódik, hogy tudjuk, hogy egy pillanat alatt meggondolhatjuk magunkat.

Te ülsz a sofőrülésben

Egy pillanat alatt át tudjuk váltani gondolataink áramlását boldogtalanról boldogra, negatívról pozitívra, félelemről szeretetre. Ennek megvalósításához figyelnünk kell arra, amit hallunk és mit gondolunk; és figyelnünk a mások által táplált gondolatokat is. Nem számít, mit hittünk vagy hagytunk igaznak a múltban, el kell utasítanunk ezeket a félelmen alapuló gondolatokat, és csak a szeretetben alapuló pozitív gondolatokat kell elfogadnunk.

“Amikor csak ezekre a szereteten alapuló gondolatok ápolására koncentrálunk, csodákat fogunk látni az életünkben. Vágyaink megmutatkoznak a valóságunkban.”

Soha nem állnak meg a gondolatok, ugye? Átáradnak az elméden – a nap minden egyes percében. A legfontosabb, hogy élénken tisztában legyünk a gondolatainkkal, és a negatív, félelemen alapulókat pozitív, szereteten alapuló gondolatokká formáljuk át. És amikor ezt következetesen gyakoroljuk, elménk válik a legnagyobb szövetségesünkké.

Ha sikeresebben és boldogabban szeretnéd megélni a hétköznapjaid, kövesd Mártát FacebookonYoutube-on és Instagramon is!

Eredeti bejegyzés: InStyle.hu

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching

Close Menu