Skip to main content

Optimista vs Pesszimista

Optimizmus

Az optimizmus egy mentális hozzállás, vagy világnézet, amely a helyzeteket és eseményeket a legjobbak szerint értelmezi, azaz valamilyen módon az olyan tényezőket, amelyek a jelen pillanatban nem teljesen világosak/érthetőek, a legoptimálisabb állapotban tünteti fel.

A szó eredetileg a latin ’optimum’-ból ered, amely azt jelenti: ’a legjobb’. Optimistának lenni a szó tipikus értelmében végső soron azt jelenti, hogy bármely adott helyzetből a lehető legjobb eredményre számítunk. (Forrás: Wikipédia)

Amikor beteg vagy, vagy egy nehéz szituációban találod magad, sok hozzád közel álló embertől hallhattad már, hogy azt mondják: „Gondolkodj pozitívan és a dolgok jóra fordulnak.”

Az életed azon pillanataiban, amikor az a benyomásod, hogy semmi sem sikerül, mindez valahogy naivan hangzik és arra gondolsz: „Hogyan tudnék pozitív lenni, amikor ilyen gondokkal küzdök? Hogyan tudja a pozitív gondolkodás megváltoztatni a jelen valóságot?”

Azonban ha körbenézel, meg fogod látni, hogy a legtöbb sikeres és nagyszerű ember a lehetőséget és nem a nehézséget látja az életben. Ők azok, akik először a pozitívumot látják egy adott helyezetben és akiknek a pohár mindig félig tele van.

Az optimizmus nem arról szól, hogy valaki naiv vagy nem látja reálisan a dolgokat, ez pusztán az elme egy állapota, egy hozzállás, melyet növelned kell magadban és magadért. Ez azt jelenti, hogy két lábbal a földön jársz és megvan az erőd és a bátorságod ahhoz, hogy szembenézz az őszinte önmagaddal, magabiztosan képviseld az erősségeidet, valamint tudatában legyél a gyengeségeidnek.

Az optimista hozzállás már a gyermekkorban kezdődik és ha foglalkozunk vele, ha hiszünk benne és gyakoroljuk minden egyes nap, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akik szintén így gondolkodnak, akkor tovább növekedik.

Buddha azt mondta:

„A gondolataink formálnak minket: azzá válunk, amit gondolunk. Amikor az elme tiszta, az öröm olyan, mint egy árnyék, amely soha nem hagy el Bennünket.”

Pesszimizmus

A pesszimizmus egy elmeállapot, amelyben az egyén arra számít, hogy minden dolognak nemkívánatos kimenetele lesz, vagy úgy véli, hogy az életben előforduló gonoszságok és nehézségek mindig überelik a jó dolgokat.

Az egyének közötti értékítéletek drámai módon eltérhetnek egymástól még akkor is, ha a tények vitathatatlanok. Ennek a jelenségnek a leggyakoribb példája: „A pohár félig üres vagy félig tele van?”

Vajon eredendően optimistának vagy eredendően pesszimistának születünk? Valószínűleg egyik sem. Azonban amelyik állapotot „ápoljuk magunkban” (Pygmalion effektus – önmagát beteljesítő jóslat), ahhoz mérten (is) történnek velünk jó vagy rossz dolgok. Minél negatívabban gondolkodunk, annál több rossz dolog ér bennünket és fordítva. A pesszimizmus és optimizmus nagy mértékben kapcsolódik a tudatossághoz és ahhoz a vágyhoz, hogy megtaláljuk a valódi önmagunkat. Minél kevesebbet tudunk magunkról, annál kevésbé vagyunk magabiztosak és amikor bizonytalanok vagyunk, hajlamosak vagyunk negatívan gondolkodni.

Amikor pesszmista vagy és nem vagy tudatában annak, hogy ki vagy Te valójában, azt gondolod, hogy a világ egy igazságtalan hely és sokszor felteszed magadnak azt a kérdést: Miért történik ez velem? Kinek a hibája ez?

Szert kell tenned arra a bátorságra, hogy rájöjj, ki is vagy valójában és hogy tudatában légy az erősségeidnek és a gyengeségeidnek egyaránt, valamint, hogy elkezdj magabiztos lenni és hinni önmagadban és a belső erődben.

A pesszimizmus lehet egy hatékony motivációs eszköz is, amikor nagyon nagyfokú félelemel szembesülünk.  A végkimenetellel kapcsolatos rossz előérzet arra késztethet bennünket, hogy olyan gyors és azonnali lépéseket tegyünk, amelyeket egyébként elkerülnénk de ebben az esetben pozitívan hatnak.  Például a gazdasági világválság idején sok ember volt pesszimista, mert tudták, hogy egy hatalmas gazdasági fellendülés kell ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon. Ennek eredményeképpen azonban jó döntéseket hoztak, mint például a takarékoskodás és a pénz nyugdíjalapba történő befektetése. Ez egy pozitív/reális megközelítést mutat, mivel végül jobb eredményhez vezetett, mint azt gondolták volna.

Mint az életben mindenre, az optimizmusra és a pesszimizmusra is úgy kell tekintenünk, hogy megtaláljuk köztük az egészséges egyensúlyt.

A kutatók úgy vélik, hogy az optimizmus és a pesszimizmus nem csak rögzített nézőpontként működik, hanem úgy is, mint az elme egy készlete, amelyben szükség szerint rózsaszín vagy kék lencsék is vannak és ezeket az adott helyzettől függően tudjuk cserélgetni. Az optimizmus ilyen célzott „felhasználása” valóban célravezetőbb lehet, mint a mindenre kiterjedő optimizmus vagy pesszimizmus politikája.

Az optimizmus és a pesszimizmus érzések a jövővel kapcsolatban. Segítenek, hogy az elvárásainkat és a lépéseinket továbbfejlesszük.

Önálló alkalmazás

Vess egy pillantást az életedre és elemezd a különböző sikeres és sikertelen pillanataidat. Hogyan gondolkodtál akkor? Pozitívan, vagy inkább negatívan? Milyen volt az energiaszinted, amikor optimistán tekintettél egy szituációra és milyen, amikor pesszimistán álltál a helyzethez? Mi az, amin változtatnál? Mit tanultál abból a szituációból?

Próbáld gyakorolni, hogy pozitívan gondolkodsz a különböző helyzetekben és analizálod a következményeket. Nézz körül a kollégáid, barátaid között, hogy kik azok az az emberek, akik valóban segítenek abban, hogy növekedj, kiktől tanulhatsz valami értékeset, kik azok az emberek, akiknek a társaságában jól érzed magad? Ők inkább optimista, vagy pesszimista típusok?

Emlékezz arra, hogy a pozitív gondolkodás nem elegendő ahhoz, hogy megvalósíts dolgokat: el kell fogadnod és meg kell értened a valóságot. Tréningezd az elméd arra, hogy a lehetőséget és ne a nehézséget lásd a történésekben, de maradj realista és ne hazudj magadnak. Mivel a világ kiszámítatatlan, folyamatosan különféle elméleteket gyártunk magunkban a végkifejletekről és ezeket a forgatókönyveket világos, sötét, reménykedő vagy félelmetes színűvé tesszük. Néha ezek a forgatókönyvek annyira erősen ott vannak a fejünkben, hogy már készpénznek vesszük őket, pedig még meg sem történtek.

Például, ha előléptetésre vágysz a munkahelyed, csak az optimista gondolkodással nem fogod elérni, azonban ha pozitívan állsz hozzá és tudod, hogy valóban ezt akarod, az oda vezet, hogy küzdeni fogsz a lehetőségért és lesz benned elég kurázsi, hogy szót emelj magadért. Valószínűleg csalódott leszel ha nemleges választ kapsz, de legalább kértél és így mindenki megismerhette az elvárásaidat.

Másrészről, ha pesszimista vagy és még csak nem is gondolsz az előléptetés lehetőségére, mert a fejedben már ott a forgatókönyv, hogy a főnököd nem fogja elfogadni, amikor eljön a pillanat, hogy megkérdezhetnéd, nem lesz bátorságod hozzá.

A coaching alkalmazása

Coachként készen kell állnunk arra, hogy az ügyfeleinket kihívás elé állítsuk és felfedezzék az erősségeiket, valamint a gyengeségeiket és ezekben a fejlődési lehetőséget lássák. A mi feladatunk, hogy az üléseken az ügyfelet felvértezzük optimizmussal és arra irányítsuk a figyelmét, hogy mi az, ami működik, valamint megtaláljuk az okát annak, ami nem megy jól. Fel kell hatalmaznunk az ügyfeleket arra, hogy megtalálják a saját igazságukat és a lehetőségeket minden helyzetben, mindezt úgy, hogy közben objektívek és reálisak maradnak.

 

Amennyiben te is inkább optimista szeretnél lenni, vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy egyéni life coaching vagy NLP ülésre.

Tudj meg még többet Life és Business Coach képzésünkön az optimizmusról és a pesszimizmusról, valamint arról, hogy hogyan találd meg az egyensúlyt az életedben.

S. Toth Marta – Life & Business Coach, NLP Tréner

Párkapcsolati Coaching

eadership-Business-coaching-hungary-budapest-s-toth-marta-lineo-international-consulting

Leadership (Vezetői) Coaching

NLP-hypnozis-hypnoterapia-s-toth-marta-lineo-international-consulting

NLP Hipnózis

Gyermek elhelyezés és láthatás MEDIÁCIÓ - Lineo MEDIÁCIÓ Iroda Budapest - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Gyermekelhelyezés és láthatás

Árnyék (shadow) Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator Lineo Coaching -

Árnyék (shadow) Coaching

Lineo Mediácio Iroda budapest Hungary - S Toth Marta Okleveles és akkreditált mediátor

Mi a mediáció?

Interkulturális coaching - Lineo Coaching - S Toth Marta Life Business Coach NLP Trainer Mediator

Interkulturális coaching

Close Menu